Amaly Osman Kaikella on syynsä

Lukihäiriö + teknologia?

 

Olen tavannut useampia henkilöitä jotka ovat kamppailleet elämässään lukihäiriön kanssa. Heillä on vaikeaa ja usein kokevat häpeää. Itsetunto kärsii koulun penkillä. Heillä on kuitenkin puolellaan teknologia, joka auttaa. Sekä yleensä eläväinen persoonallisuus joka piilottaa heidän kamppailunsa. Tämän karismansa myötä he pääsevät elämässä eteenpäin. Automaattiset oikaisu palvelut kännyköissä ja word ohjelmistoissa  auttavat. Heillä on valttinaan elävä puhetaito joka kompaa heikkoja puolia.

Tulevat sukupolvet joutuvat varhaisessa lapsuudessaan alttiiksi automaattiselle oikaisu menetelmille. Sen myötä kirjoitustaito jää heikolle tasolle. Uskon siihen että suuntaamme käsky ekonomiaan jolloin käskemme ohjelmiston tekemään jotain esim. Kirjoittamaan viestin puolestamme. Toisin sanoen silloin lukihäiriön omaavat eivät enää kokisi oloaan puutteellisiksi päinvastoin uusi käsky ekonomia häivyttäisi kyseisen ongelman tuhka tuuleen. Teknologia tässä yhteydessä voi mullistaa monien miljoonien ihmisten elämää positiiviseen suuntaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On hyvä muistaa harjoittaa käsinkirjoitus ja lukutaitoa varulta vaikka se tuntuisi vaivaannuttavalta tai vanhanaikaiselta, ei kuitenkaan ole syytä jättäytyä vain teknologian varaan jonka pettevyys ei ole ennakoitavissa. Otin lukutaidon esille sen takia että lukuhäiriöisillä lukeminen tuttaa tuskaa ja teknologia voisi silloin myös hoitaa tämän puelesta, aivan kuin sanelukirjoituksen (=ei tarvitselukea itse, ei tarvitse kirjoittaa itse). Kuitenkin lukuhäiriö on inhimillinen tekijä jota viimeikoina on toki lisänjyt sama teknologia jolla sitä on yritetty "parantaa". Kuitenkaan pahinta ei ole ihmisen lukuhäiriä vaan tegnologian, jos esim ydinohjus tulkkaa ohjelmistopäivityksen hyökkäyskäskyksi on pirutmerrassa.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Hyviä pointteja! Teknologia voi helpottaa lukutaidossa kuten sanoit. Ainahan on hyvä kaiken varalta oppia perus luku-ja kirjoitustaito. Se ei kuitenkaan poista teknologian vahvan pysyvyyden yhteiskunnassa varsinkin mitä edemmäs tulevaisuuteen siirrymme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Teknologia tässä yhteydessä voi mullistaa monien miljoonien ihmisten elämää positiiviseen suuntaan."

Toki voi, mutta ainoastaan sitä kautta, että miltei kaikki muutkin tulevat luki- tai kirjoitushäiriöisiksi uuden teknologian aiheuttaman harjaantumattomuuden vuoksi, jolloin kaikki ovat händikäppeineen samalla viivalla.

Kirjoittaminen kun on perinteisesti ollut paljon muutakin kuin vain yksinkertaisten viestien lähettämistä. Toivoisin, että kouluopetuksessa panostettaisiin entiseen tapaan kaunokirjallisuuteen perehtymiseen sekä ainekirjoitukseen, vaikka käsin kirjoitetusta kaunokirjoituksen opetuksesta ollaankin luopumassa.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Kaipaan myös kaunokirjoituksen säilyttämistä. Se on taito joka on vaarassa kadota. Rakastin kirjoittaa kaunokirjoitusta monta tuntia päivässä joten siitä olen harmissani teknologian kehittyessä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Myös netissä tapahtuva roolipelaaminen on kirjoittamista. Parhaimmillaan se on aika komeaa henkilöhahmon ja tapahtumien kehittelyä kuvitteellisessa yhteisössä - nähdäkseni tullut jäädäkseen perinteisten kirjoittamisen muotojen rinnalle.
Se mikä tässä on erityisen mielenkiintoista on, näppituntumalta, lukihäiriöisten henkilöiden vahva edustus ainakin Suomessa. Anonyymina on tekstin tuottamiselle vähemmän esteitä kuin oman nimen takaa kirjoitellen, ja aktiivinen osallistuminen edellyttää (itse)kurinalaista luovaa kirjoittamista, jokapäiväisen rupattelun lisäksi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tunnen henkilökohtaisesti erään itsensä hyvin elättävän suomalaisen kirjoittajan, jonka elämäntarina sivuaa blogin aihetta. Aikoinaan häntä pidettiin hieman jälkeenjääneenäkin lukemisten takkuamisen vuoksi, eikä sitä asiaa sen enempää korjailtu "hyvinvointi-suomessa", ymmärsin että hänen toivottiin lopettavan haaveilun muusta kuin lakaisemisesta. Se on aina ollut tämän maan tapa.

Toinen, vaikkakin harvinaisempi maan tapa, on pitää pintansa ja yrittää. Esimerkkihenkilöni ei luovuttanut, vaan siirtyi huonolla todistuksella ainoaan mahdollisuuteen, yrittämään. Onnistuneen uran jälkeen tämä itsepäinen suomalainen näytti esimerkkiä alkaessaan kirjoittaa. Tietokone oli suureksi avuksi, käsityönä tämä ei olisi toiminut hän sanoo; liikaa korjattavaa, liian epäselvää muiden luettavaksi, tuskallisen hidasta. Sanat ihmisen suusta, joka oli yli viisikymmentä vuotta koettanut tehdä asialle jotain, luovuttamatta.

Tietenkin löytyy ihmisiä jotka sanovat tietokoneen tuhoavan kansan taidot. Minä pidän moista paskapuheena. Tietokoneet ovat tuoneet esimerkiksi foorumikulttuurin ihan tavallisen autonkorjaajan arkeen. Mielestäni edessä on mahdollisuuksia koko kansalle enemmän kuin koskaan. Jos lasten halutaan kirjoittavan kauniimmin lisätään kuvaamataitoa, jos paremmin niin annettaisiin aihetta.

Täytyy vielä laittaa lause äänikirjoista. Iso plussa niille, vaikka itse olenkin analoginen mies.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Näinpä juuri! Teknologia voi hyödyttää monessa eri suhteessa. Suurimpana valttina ajan säästäminen mutta vaarana toisaalta on laiskuus lasten keskuudessa.

Toimituksen poiminnat