Amaly Osman Kaikella on syynsä

Palvelualojen irrevelanttisuus

 

Elämme elämiemme suurimpia muutoskausia. Toiset valittavat ja toiset jännittävät. Mitä tahansa tunnetilat ovatkaan, muutos on väistämätöntä. Työuriemme turvallinen evoluutio on takanamme ja kaikkeen on valmistauduttava. Tämä trendi on hyvin vahvasti nähtävissä palveluala sektoreilla. Satoja ihmisiä irtisanotaan mitä syvemmälle digitaali aikaan suuntaamme. Suurimmat pelot ovat nähtävissä yrityksissä jotka eivät osaa muuntautua nyky kuluttajien tarpeiden mukaisesti. Tämä on ymmärrettävää sillä huomisesta ei tiedä. Kuluttajalla on nyt ensimmäistä kertaa historiamme aikana käsissään valta sanella, vaatia, arvostella ja hylätä milloin hänelle sopii. Täten on vaikeaa ennakoida tuote-ja palvelukehityksiä jotka eivät petä. 

Myöskin yllätyksenä konkari johtajille on se että enää eivät heidän metodinsa toimi ja heidän on valittava joko häpeä tai innovaatio mitä tulee liiketoiminta operaatioiden ajantasalla pysymiseen. Häpeällä tarkoitan nuorten innovaatioiden tyrmäämiseen joka lopulta manifestoituu epäonnistumiseen. Palvelualat ovat muutoksen kuopassa.

Mikä voisi auttaa? Edistää? Tajunta siitä että aika on rajallista. Satsaamisen aika on alkanut ja nyt tarpeen tyydyttää uusi sukupolvi joka ymmärtää tämän. Samalla on tiedostettava palvelutyön armoton arvottomuus. Se on nähtävissä ihmisten käyttäytymisessä esim. kassapalvelijoiden kanssa.Kohtelemme heitä kuin ilmaa. Näinollen jos ihmiset osaisivat arvostaa sen pienen hetken toisen ihmisen kanssakäymisessä ei myöskään olisi tarpeen ihmistä korvata roboteilla. Suomessa on vielä varaa hengittää mutta ei liian kauaksi aikaa. Syykin selviää ja se on jälleen ajanpuutteessa! Mitä vähemmän aikaa on käsillä sitä enemmän annamme arvoa tärkeille suhteille jotka rikastuttavat ja merkitsevät. Kaikki muu saa jäädä pois.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Hyvä kirjoitus. Tervetuloa Puheenvuoroon!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa työpaikkojen osuus palveluammateissa on kasvanut kaikkein ripeimmin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Tämä tosiseikka ei kaikille aukene arjessa, kun joskus tuntuu siltä, että palvelua ei enää saa mistään, ei huoltoasemilla, ei kahviloissa, ei pian kaupassakaan.

Mutta palveluammattien luonne pitää nähdä laajemmin. Kaikki IT-tukihenkilöt, matkailualan yrittäjät työntekijöineen, solariumit, kampaajat, fitness-centerien pitäjät, kebabkioskit j.n.e., kuuluvat laajasti ymmärrettynä palveluammatin harjoittajiin.

Uskon myös tietynlaiseen talousevoluutioon, jonka puitteissa kansalaisten kokema yhteiskunnan infrastruktuurin huonontuminen näyttäytyy tulevaisuudessa vain väliaikaisena vaiheena, joka on ollut seurausta teknologisesta murroksesta ja siitä aiheutuneesta tilapäisestä virheellisestä rakenneuudistuksesta.

On aivan mahdollista, että muutaman vuosikymmenen kuluttua urbaanissa kulttuurissa on kosolti korkeatasoisia kahvila- ja ravintolapalveluja, joiden menestys perustuu nimenomaan henkilökohtaiseen ja kapasiteetiltaan riittävään asiakaspalveluun. Kun robottien ja automatisoidun hightechin tuottamille tavaroille tarvitaan kulutusvoimaisia asiakkaita, niin heidän tulonmuodostuksensa tulee väistämättä tapahtumaan entistä enemmän sellaisella alueella, jota automatisaatio tai robotisointi ei voi korvata - eli juuri inhimillisen kommunikaation alueella.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Juurikin näin! Olet monessa suhteessa oikeassa Juha. Olen kanssa miettinyt mitä ihmiselle käy kun automaatiotekniikka alkaa jyräämään? Uskon myös siihen että ihmiset työllistetään niin sanotusti behind the scenes hommiin robottien ja dronesien jatkeeksi/täydentämiseksi. Sillä tarvitaanhan ihmis ylläpitäjiä ja valvojia robottikameroiden taakse. Näkisin että kulttuuri puoli laajenee ja monet tulevat ansaitsemaan elantonsa sillä koska vain ihmisellä on mielikuvitusta joka on myös luomakykyinen. Eli pointtisi ovat hyvin todennäköisiä tulevasta murroksesta.

Jouni Hölttä

Jonkinlaista valoa tähän taantumukselliseen somaalikulttuuriin voisi tuoda nämä niitten naiset, jotka ilmeisesti omaavat niitten miehiä korkeamman ajattelukyvyn. Naisillahan opiskelu ja länsimaisuuteen suuntautuminen toisi vapautta tästä sortavasta kulttuurista. Tosin niitten agressiiviset miehet olisi uhkana.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Jokainen valitsee mitä tietä haluaa kulkea ja sen mukaan tekee valintoja. Monet käyvät koulussa tai työskentelevät. En voi samaistua tai ymmärtää sinun näkemyksiä. Mutta aina on varaa ajatustavan ajan tasalle muokkaamiselle. Eletään uusia aikoja jolloin ei ole varaa ahdasmielisyydelle vaan innovaatioisuudelle.

Jouni Hölttä

Puhut omantien kulkemisesta ja valinnoista. Mutta, se sinun kulttuurisi ja uskontosi perustuu n. 600-lukuun, josta ei saa piiruakaan poiketa. Onko siinä ollut uusia muokkauksia ja innovatioita esim. naisten oikeuksissa? Eikös se ahdasmielisyys juuri pesi sinun kulttuurissasi. Äskettäin oli oikeudessa tapaus kun muslimimies aikoi tappaa siskonsa, kun se oli lipunut liikaa vapaaseen länsimaiseen käytökseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

ALoittamasi aihepiiri ei liity tähän blogimerkintään ja sen otsikkoon. Kirjoita siitä mieluummin oma bloginsa.

Jouni Hölttä Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Tota en malttanut olla suosittelematta.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman Vastaus kommenttiin #7

En ole kiinnostunut aihe valinnastasi enkä ole siitä kirjoittanut joten en aio sotkea itseäni tyhjänpäiväiseen riitelyyn. Valitsemasi aihepiiri löytyy tusinoittain muualta jotka kilpailevat kenen mielipide/kanta on oikeampi. Joten suosittelen etsimään heitä.

Toimituksen poiminnat